Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Andreja Andric

Liv og musik

Andreja Andric (født 1973) er en komponist-programmør fra Serbien med base i Aarhus siden 2014. Han bruger computerprogrammering som sit vigtigste middel til kunstnerisk udtryk med det formål at opdage uberørte, dynamiske og komplekse lydverdener.

Som pioner inden for solo-smartphonesymfoni som musikgenre og smartphone-solokoncert som en koncertpraksis, er han også aktiv inden for computermusik, video og softwarekunst. Hans arbejde har været præsenteret steder som Moskvamuseet og Musikhuset Aarhus samt på adskillige festivaler som f.eks. World Music Days 2019 i Tallinn, Estland, eviMus i Saarbrücken, Tyskland (2019), Festival Futura i Crest, Frankrig (2018) og andre. Andreja har en Ph.D. i musikinformatik fra Milano Universitet, Italien.

Andrejas kunsterisk arbejde fokuserer på nogle enkle konstruktive principper: 1) tælling, 2) cirkulær bevægelse, 3) tilfældighed og 4) kausalitet. Eksempler er: alle måder at vælge tre akkorder ud af ti (Glide), gennemgang af flere samtidige kvintskridtsekvenser i forskellige tempi (Interleaved Sequence), tilfældig udvælgelse af YouTube-videofragmenter på flere kanaler (YTConcerto). Disse principper er ikke kun grundlæggende principper for klassisk computerprogrammeringssprog, men også en del af mange børns spil, ritualer og danse og kan observeres i mange naturfænomener såsom solopgang og solnedgang eller skiftende sæsoner.

Andreja er interesseret i en kunstnerisk proces, der er "objektiv", tæt på en verdensanskuelse baseret på naturlige og tekniske videnskaber. For ham er komponisten mere en spildesigner, der skaber et funktionelt rum og spilleregler, hvor musikere kan udtrykke sig.

Eksempler på koncerter:

Noisescape with Voice ep. 3, musikinterview med smartphone-genereret støj og en improviserende musiker, opført af Andrew Dorman, elektrisk guitar med pedaler og Andreja Andric, smartphone.

Smartphone solo-show på Electromuseum, Moskva, oktober 2018:

Andet

Glide for two or more Guitars (2017)

Interleaved Sequence >of 18 Unaligned Circles of Fifths (2016)

Burst (2013)

Read English version here

Udvalgte værker

YTConcerto for laptopensemble med eller uden performers, med eller uden publikumsinteraktion er en multikanal, realtids-computergenereret mashup af YouTube-videoer. Algoritmen, der driver værket, udforsker YouTube-anbefalingsfunktionen ved at afspille tilfældigt valgte videofragmenter ud fra en tilfældigt konstrueret søgning, eller ved at udforske lister over "lignende" videoer ud fra en tidligere valgt.

Værket er inspireret af tilfældige mash-ups af indspillet musik og radiotransmissioner af John Cage i hans Imaginary Landscape and Mix-serie, og sigter mod at være lige så morsom, forfriskende og dybsindig som sin forgænger.
Der findes en live-version af værket, hvor den elektroniske del ledsages af levende musik af et hvilket som helst ensemble med instruktioner om, hvordan du opretter en mash-up af musik fra dit eget repertoire.

Pocket Electronic Symphony #1 er en smartphonesolosymfoni. Symfonien er skrevet som lydgenererende software, der fungerer både som partitur og musikinstrument. Ved brug af denne software på mobiltelefon, ændrer kunstneren parametrene for lydgenereringsprocessen, navigerer i rækkefølgen af massive akkorder af syntetiseret lyd og bygger dramatiske højdepunkter og spændingsfyldte, rolige sektioner. Værket prøver at skabe en ny slags symfonisk lyd til den mobile tidsalder og finde et nyt rum til lidenskabelig, dramatisk og storslået musikalsk udtryk. Opførelse af Doris Halmagi på World Music Days 2019 i Tallinn, Estland.

Concert for Computer Network er et værk for netværksdrevet laptopensemble, hvor et skræddersyet netværkssystem kombinerer de forskellige musiklinjer fra forskellige kunstnere til ét musikalsk forløb. Kunstnerne
udvikler musikken sammen og bruge netværkssystemet til at udforske nye måder at forbindes med hinanden på
gennem kollektiv musiceren. Opførelse af Małgorzata Zurada og Andreja Andric, laptops, udstillingsrummet Spanien 19c i Aarhus, november 2019.

Værkliste

Gå til komponistens egen hjemmeside

Litteratur

Andric, Andreja, 2019: Computational Creativity
- A Personal Approach, INSAM Journal of Contemporary Music, Art and Technology, No. 2, Vol. 1, July 2019, pp 12-15, available at www.insam-institute.com

Diskografi

Pocket Electronic Symphony #1
source code / music score for smartphone
dobbeltdagger.net, Aarhus, 2018,
ISBN 978-87-970443-0-8C, available at https://dobbeltdagger.net/publication/pocketelectronicsymphony-1

Streams for guitar and computer
on CD Connect, Music for guitar and electronics, Jakob Bangsø, guitar
Dacapo Records, Copenhagen, Denmark, 2018.

Spread for computer
on SONOM Sound Art Festival 2014 CD
Monterrey, Mexico, 2014

 

Photo: Mariana Gil

Andreja Andric

Født:

1973, Zaječar, Serbia

Kontakt:

Adresse:

Ny Munkegade 103 
8000 Aarhus C 

Telefon:

71 67 47 97

Email:

Web:

Uddannelse:

Ph.d. i Musikinformatik fra State University of Milan, Italien (2006)
BS (1999) og MS (2002) i Computerteknologi fra Fakultet for Elektroteknik, Beograd Universitet, Serbien

Øvrige beskæftigelser:

Software developer at Danske Bank

Priser/legater:

Statens Kunstfonds arbejdslegat 2019
Førstepris ved SONOM Sound Art Festival for computermusikværket 'Spill', Monterrey, Mexico, 2017
Andenpris ved SONOM Sound Art Festival for computermusikværk 'Spread', Monterrey, Mexico, 2014
Jurypris ved Fifth Short Electronic Form Feast (SEF 5) for videoværket 'Vanesssa', REX, Beograd, Serbien 2004
Publikumspris ved Third Short Electronic Form Feast (SEF 3) for VR-værket 'Playground', REX, Beograd, Serbien, 2002

Forlag:

Profil oprettet:

23. januar 2020
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.