Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Jakob Thorkild

Liv og musik

John Høybye  er korleder og komponist og en af de helt store profiler i dansk kormusik. Han har endvidere markeret sig betydeligt indenfor korpædagogik med en lang række udgivelser, ofte af nyskabende karakter, og via sit virke som lektor ved Dansk Pædagogisk Universitet (DPU). John Høybye har på den måde inspireret flere generationer af kordirigenter i Danmark.

John Høybye har arbejdet med mange forskellige typer kor og ensembler fra begynderbørnekor til topprofessionelle. Eksempelvis DR-radiokoret, Det Ungarske Radiokor samt Århus Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester, Sjællands Symfoniorkester og Danmarks Radios Big Band.

John Høybye har arbejdet i både den klassiske og rytmiske sfære og i grænselandet imellem de to. Her kan nævnes bearbejdningen af Duke Ellingtons ’Sacred Concert’, der er et stykke rytmisk musik og det klassiske bestillingsværk ’The Magic Paint Brush’ (2008) – komponeret og dirigeret af John Høybye. Værket blev bl.a. anmeldt i det internationale britiske tidsskrift Gramophone. Endvidere var John Høybye medlem af the artistic committee i forbindelse med World Symposium on Choral Music, Copenhagen 2008.  

John Høybye var i perioden 1971 – 2006 dirigent for koret Tritonus, som han selv startede. Koret hed oprindelig HF-koret – altså navngivet efter tritonusintervallet imellem tonen H og tonen F. Koret er blevet betegnet som et af vore mest vidtfavnende kor, - det har turneret i store dele af verden; i de fleste europæiske lande samt i Israel, Kina, Japan og USA og koret har udgivet en række albums.

John Høybyes korpædagogiske udgivelser strækker sig vidt fra børnekor til materiale for professionelle. Med dette – og med sine værker i det hele taget – forsøger han at leve op til det af ham selv formulerede motto: Kormusik skal være spændende at lytte til og interessant at deltage i. Af korpædagogiske udgivelser kan nævnes  Ostinat (1975), Zig Zag (1982), Papegøjebogen (1985), (Paraplyen (1991), KatMatiNat (1995), Korimba (2004), Høybyes Korbog (2011). Her arbejdes der med metoder og satsteknikker, der alle har til formål at fremelske variation og kvalitet i korarbejde.

 

 

Også som komponist når John Høybye ud til kor og publikum langt uden for Danmarks grænser. Mange af hans værker er udgivet i de øvrige nordiske lande og i  England, USA og ikke mindst Tyskland, hvor John Høybye nu har kontrakt med det store  kor-forlag CARUS-Verlag.

John Høybye har i de seneste par år holdt workshops med præsentation af egne værker i Skandinavien, Estland, Rusland, Finland, Tyskland og England.


Musik, baggrund og inspirationskilder

John Høybye fortæller om sin musik, baggrund og inspirationskilder:

Jeg plejer at svare når folk spørger mig om min musik, at jeg tapper af to kilder: den ene har baggrund i min skoletid på Sangskolen (nu Sankt Annæ), hvor jeg lærte at holde af den klangskønne musik, som menneskestemmer i kor kan frembringe. Den anden stammer fra de sene teenage-år, hvor jeg (som kontrast til al den klassiske musik) blev grebet af jazzen og begyndte at spille aktivt.

Så min musik fremtræder ofte som en kombination af det klangskønne og det rytmisk intensive (for nu at sige det kort).

Som det fremgår af mit CV har det pædagogiske altid haft en fremskudt plads i min musikverden, -  også i en videre betydning i retning af at beskæftigelse med musik (ikke mindst aktiv musikudøvelse) er godt for mennesket, både socialt og psykologisk. Derfor har jeg altid været optaget af at musik – uden at gå på kompromis med den kunstneriske/musikfaglige kvalitet - skal komme sit publikum i møde og ikke blot være en fjern, ophøjet kunstart der ”holder den jævne mand fra livet”

Naturen er en stor inspirationskilde for mig på den måde at megen inspiration skyldes de endorfiner som løbeturen i skoven fremtryller. Derudover er teksten – i vokalværker – naturligvis en vigtig inspiration. Nu har jeg stort set altid skrevet bestillingsværker, og i den forbindelse er det en stor inspiration at se frem til uropførelsen og anstrenge sig for at leve op til alle de forventninger, bestilleren har.

 

Af: John Høybye

Udvalgte værker

Psalm 151 for soloviolin og kor.  (2015)

1. sats: What a great Blast

2. sats: Wave upon Wave

3. sats: Psalms upon Psalms

(Text af Edward Broadbridge).

Et bestillingsværk fra den tyske violinvirtuos Ida Bieler og det professionelle kammerkor Orpheus Vokalensemble, som også er ansvarlig for indspilningen.

Det var en udfordring at skrive et stykke for to så forskellige aktører: soloviolin og kor, men udfordringen vendte til inspiration, da jeg – sammen med forfatteren Edward Broadbridge – havde lagt mig fast på, hvad stykket skulle handle om:

Som et led i Skabelsen/The Big Bang sender Gud smukke, kærlige tanker (udtrykt i violinstemmen) ned til menneskeheden (koret).

Værket er udgivet på det store tyske CARUS-VERLAG. I forordet til partituret har jeg givet en mere detaljeret beskrivelse af de teknikker, jeg har anvendt for at få de to meget forskellige aktører til at mødes på en musikalsk og naturlig måde.

 Stand up my dear for kor a cappella, (2006).

Fra kantaten The Little Mermaid, som findes i to versioner: Èn for kor, strygere, soli og recitator, og én for kor a cappella. Stand up my dear er en moderne madrigal, rytmisk levende og med skiftende taktarter. Teksten henviser til det sted i H.C.Andersens fortælling, hvor prinsen finder den besvimede havfrue foran sit slot. Hun har jo netop indtaget havheksens kraftige trylledrik, som under store smerter fik hendes fiskehale omdannet til to ben. Teksten er af Edward Broadbridge frit efter H.C.Andersen.Værket er udgivet på Wilh. Hansen og indspillet af Tritonus. Dirigent John Høybye.

 

Bognemarkbillede for kor og rytmisk ensemble (sax, piano, bas og percussion), 2010.

Èn af de tolv satser fra Glasbjergene, som er et kunstnerisk tre-trins forløb: fra maleri til digt til musik. Forfatteren Eva Chortsen har valgt 12 værker af kendte, danske malere og tolket dem i 12 digte, som jeg efterfølgende har sat i musik. Glasbjergene er udgivet på DanskSang og indspilningen er med koret Nordlys under ledelse af Trygve Dreier.

Værkliste

Værklisten findes på komponistens egen hjemmeside

Links


http://www.hoymusik.dk/
https://stiften.dk/foedselsdage/John-Hoeybye-75-aar/artikel/189892
http://www.kapelmesterforening.dk/cv/hi/hoeybye,john.pdf
http://tritonus.dk/koret/
https://www.gramophone.co.uk/review/h%C3%B8ybye-the-magic-paint-brush
http://www.musicsalesclassical.com/composer/short-bio/John-H%C3%B8ybye

Diskografi

Contemporary Danish Choral Music LP (WH, 1976).

Måske en martsnat. Kor og jazz-trio. LP (WH, 1983).

Gabriel & Maria. LP, 1985 (WH), CD (Elap, 1990).

In Terra pax. Kor & blæserkvintet. CD (Egtved, 1990).

Den Blå Anemone. Kor, blæseroktet, strygere & harpe. CD (Point, 1993).

Den Villeste. Kor a cappella. CD (Danachord, 1993 ).

Glæden. Juleoratorium (Møllehave) for kor og "rytmisk" ensemble. CD (FM, 1996).

Duke Ellington: Sacred Concert (arr. Høybye/Pedersen) CD (P2 Musik, 1997).

Carl Orff. Carmina Burana. CD (InterMusic, 1998).

Livets Labyrinter. CD (Warner/Chappell 1995).

Glasbjergene. CD (musik til 12 berømte malerier, Dansksang, 2009)

Spring Morning. CD (kor, obo og strygekvartet, Egtved 1995)

Se på himlen. CD (kor, klaver & orgel, 2015)

The Little Mermaid. CD (kor & strygere, WH 2008)

The Magic Paint Brush. CD (Choral Music by JH, Footprint 2011)

The Arrow and the Song. CD.  A lyrical suite with a touch of jazz and gospel. Kor og  strumental-ensemble. (Cantando 2008)

Den Danske Sang Til Hver En Tid. CD. Kor og Trio Rococo (Obo, harpe og Cello)(exlibris 2002)

Dagen og Vejen. CD. Kor og jazz-kvartet. (Exlibris 2007)

Måske en martsnat.CD. 13 korsange til året. Kor og jazz-kvartet.(Gateway 2015)

Psalm 151. CD. Violin-solo og kammerkor.  (Carus 2016)

Solskin og Sorten Muld. CD. Kor og rytmegruppe (WH 2017)

 

Desuden en lang række nodeudgivelser på Wilhelm Hansen, Egtved, Dansk Sang og Warner/Chappel, Cantando og Carus-Verlag som det fremgår af værklisten.

John Høybye
Foto: Martin Savery

John Høybye

Født:

1939

Kontakt:

Adresse:

Dr. Mundts Vej 7
3520 Farum

Telefon:

44 95 65 49

Email:

Web:

Uddannelse:

Musikvidenskabeligt Institut v. Kbh.s universitet (1970). Studier hosGottfried Wolters (Hamburg), Willy Träder (Hannover), Gabor Friess (Budapest) og kompositionsstudier hos Bob Brookmeyer.

Øvrige beskæftigelser:

Kordirigent. Lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

Priser/legater:

DJBFAs hæderspris (1999). Første pris ved Den Internationale Korkonkurrence i Budapest (Tritunus-koret, 1995), Årets Korkomponist (1993).

Forlag:

Profil oprettet:

28. juni 2013
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.